Begroting 2019

Programmaplan

Samenkracht en burgerparticipatie

 

Doelstelling 1:

 Meer inwoners zetten zich vrijwillig in.

Om te bevorderen dat meer inwoners meedoen en zij elkaar daarbij helpen, is in 2018 een Dorpsverbinder aangesteld. Deze Dorpsverbinder heeft ook als taak om vrijwilligersorganisaties en verenigingen te adviseren, mensen samen te brengen en te helpen bij het realiseren van initiatieven. In 2019 evalueren we dit en ontwikkelen we een vervolgaanpak.

Specifieke activiteiten in 2019

1

We evalueren de inzet van de Dorpsverbinder en ontwikkelen op basis daarvan een vervolgaanpak.

Doelstelling 2:

Inwoners met en zonder beperking kunnen mee doen en horen erbij

Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om mee te doen. Voor hen willen we bereiken dat voorzieningen en activiteiten toegankelijk zijn. Het gaat daarbij om fysieke toegankelijkheid, maar ook om acceptatie en erbij horen.

Specifieke activiteiten in 2019

1

In 2019 gaan we gefaseerd en in samenhang met andere ontwikkelingen vorm geven aan de inclusieve samenleving.  In 2019 richten we ons in ieder geval op de doelgroep personen met een psychische kwetsbaarheid.

Doelstelling 3:

(Jonge) mantelzorgers worden passend ondersteund

Als gevolg van de extramuralisatie en vergrijzing  wonen steeds meer mensen met een zorg of ondersteuningsbehoefte thuis. Dit brengt met zich mee dat er meer mantelzorgers actief zijn en dat zij zich vaker zwaar belast voelen. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om familie van mensen met een beperking of een psychische kwetsbaarheid. We intensiveren daarom de aandacht en ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers waarbij we meer jonge mantelzorgers willen bereiken. We stellen hiervoor aanvullend op de basissubsidie € 15.000 euro ter beschikking. Dekking hiervoor vinden we in de begrotingspost algemeen maatschappelijk werk.

Specifieke activiteiten in 2019

1

Uitvoeren aanpak mantelzorgondersteuning  

Doelstelling 4:

Onze dorpskernen behouden hun leefbaarheid

We vinden het belangrijk dat de leefbaarheid van de kern Ulicoten minimaal op hetzelfde niveau blijft en de eigenheid van het dorp blijft bestaan. Dit kan niet zonder de inzet van de inwoners van Ulicoten. We zien onze rol hierin als facilitator en aanjager van de eigen kracht  binnen de kern Ulicoten. In 2017 is de Dorpsraad Ulicoten opgericht. Met de  Dorpsraad zullen we overleggen en bepalen wat er in het kader van de leefbaarheid nodig is, hoe hierin de prioriteiten worden gelegd, welke budgetten daarvoor vereist en beschikbaar zijn c.q. beschikbaar gesteld worden,  en welke rol dorpsraad en gemeente daarin op zich nemen. Voor de leefbaarheid van Ulicoten is de aanwezigheid van basisonderwijs van wezenlijk belang. Met het schoolbestuur zullen wij in gesprek blijven over de instandhouding, de kwaliteit van het basisonderwijs en de samenwerking binnen het IKC Bremerpoort. Maar ook voor de andere kernen willen we samen met de inwoners komen tot een uitvoeringsagenda.

Specifieke activiteiten in 2019

1

Ontwikkelen van een uitvoeringsagenda voor de drie kernen.

Doelstelling 5:

 Vergunninghouders worden goed gehuisvest en ondersteund bij hun integratie

In de gemeente worden op basis van een taakstelling vergunninghouders gehuisvest. Bij het opstellen van deze begroting is de taakstelling voor 2019 nog niet bekend. Als de opgave in lijn ligt met het afgelopen jaar dan moet rekening worden gehouden met een getal van zo’n 15 te huisvesten vergunninghouders. Naast de huisvesting van nieuwe mensen is de inzet nadrukkelijk gericht op beleid en investeringen om duurzame participatie en integratie in de lokale samenleving te realiseren.
De rijksoverheid wil een nieuwe Wet inburgering invoeren in 2020.

Specifieke activiteiten in 2019

1

We voldoen aan de taakstelling voor de huisvesting van vergunninghouders

2

We zetten nog meer in op een vroegtijdige, doorlopende en integrale aanpak duurzame participatie

3

Voorbereiden nieuwe Wet Inburgering